W piątek
24 majawszyscy uczniowie uczący się języka francuskiego wzięli udział w wykładzie połączonym z degustacją pt. :
"Au pays des fromages. A travers les régions de France" - W krainie serów. Poprzez regiony Francji.
Warsztaty prowadziła pani
Renata Klimek-Kowalska,prezes Polskiego Stowarzyszenia – Europa Języków i Kultur i koordynator Projektu Klasy Frankofońskie na Śląsku. W pierwszej części dwugodzinnego spotkania uczniowie wysłuchali interesującej prezentacji na temat serów francuskich (historia, produkcja, gatunki, sposób krojenia, kulinarne ciekawostki). Po części teoretycznej wszyscy z przyjemnością przystąpili do degustacji serów z bagietkami. Na pięknie przygotowanych stołach, na drewnianych deskach znalazły się sery z kilku rodzin:
• Camembert, Brie,
• Cantal, Emmental, Comté,
• Roquefort, Bleu d’Auvergne, Bleu de Bresse,
• Chavroux, Chavignol,
• Old Amsterdam
• Morbier, Mimolette,
• la Vache qui rit
Wielką i aromatyczną biesiadę zakończyliśmy deserami przygotowanymi przez uczniów wraz z rodzicami. Gromkie brawa i podziękowania dla
Pani Renaty Klimek-Kowalskiejoraz organizatorów zakończyły radosne i dynamiczne spotkanie smakoszy serów. Być może zgodzą się Państwo ze zdaniem francuskiego pisarza Anthelme’a Brillat-Savarin, który z humorem stwierdził w swojej "Fizjologii smaku", że "odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy".
___________________
Rok szkolny 2018/2019